AKTUELNO

Gordana Milićević, majka čiju su devojčicu od 12 godina pokušali da kidnapuju u aprilu prošle godine, rekla je da je sve počelo kada je ispred lokalne prodavnice dolazio čovek koji je rekao da je trener tenisa i nudio njenom detetu besplatne časove.

- On je pio pivo sa ljudima koji sede ispred prodavnice i rekao kako je moje dete talentovano za tenis i da je on trener tenisa. Kupovao je deci grickalice. Ćerka mi je rekla da on dolazi, a komšija preko puta mene je rekao da je taj čovek trener. Ćerka dođe kući i kaže kako joj je on kupio čips, sladoled, da joj je rekao da ona može da dođe bez roditelja da besplatno proba da trenira – prisetila se Gordana.

Kako dodaje, prva diskutabilna situacija desila se kada je njena ćerka došla iz prodavnice i rekla da je trener opet bio ispred i da je deci rekao da ih časti jer je dobio neku nagradu.

Foto: TvPink Printscreen

Nedugo zatim se taj čovek automobilom dovezao do njihove ulice i pokušao da poveze njenu ćerku. Majka je videvši sumnjivi auto išla za devojčicom i u trenutku kada je ona stala pored vozila i počela da priča sa nepoznatim trenerom uspela je da je spasi od kidnapera.

Kada je njegov pokušaj osujećen on je automobilom nasrnuo na Gordanu i njenog brata, kojem je naneo povrede.

Bivši operativac službe državne bezbednosti Božidar Spasić rekao je da ako stranac kupuje detetu nešto to odmah treba prijaviti policiji.

- Decu treba naučiti i zabraniti im da komuniciraju sa nepoznatim osobama. Onog momenta kada saznate da neko kupuje nešto vašem detetu, odmah treba da pozovete policiju, oni za to imaju specijalne službe. Najveći propusti u svemu tome je što osoba pobegne nakon toga – kaže Spasić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, za decu od 12 godina se preporučuje da imaju i tehnološka sredstva, satove kojima su 24 sata u komunikaciji sa roditeljima.

Foto: TvPink Printscreen

- Decu valja opremiti jer se Srbijom šetaju sumnjivi ljudi. Ja sam u praksi imao slučaj lešinara koji je naišao na devojčicu, rekao joj da dobro peva, posle godinu dana je uspeo da otme dete, ona je posle dve godine pevala po vašarima i nismo mogli da je vratimo kući – prisetio se Spasić.

Proteklih dana ponovo su se pojavile informacije da se u blizini škola u Užicu i drugih gradova Srbije pojavljuje beli kombi iz kog nepoznate osobe pozivaju decu da uđu u vozilo, savetnik za bezbednost i istrage Stevan Đokić kaže da su te prijave uglavnom lažne i da se dešava da deca izmišljaju priču na osnovu nekih stvarnih koje su čuli.

Foto: TvPink Printscreen

- To rade ne bi li opravdali izostanak iz škole i treba decu učiti o tim stvarima. Nisu samo deca neodgovorna, neodgovorni su i roditelji koji takve stvari šeruju po društvenim mrežama. Na taj način stavra se panika kod građana. Roditelji moraju da znaju da ako se takve stvari dese taj slučaj treba prijaviti – kaže Đokić i dodaje da su otmice dece redak slučaj u Srbiji.

- Ima dosta prijava, ali se prijave rešavaju na dobar način. Važno je da se odmah slučaj prijavi policiji, a ne šerovati na društvenim mrežama, jer to mogu da vide i otmičari – upozorio je Đokić.

#Kidnapovanje

#deca

'